Natuurhus Koeweide

Het Natuurhûs is gebouwd door Scouting Pakaweversgroep Neede en wordt beheerd door Stichting Natuurhûs Koeweide Neede. Op zaterdagen vanaf 7 januari 2006 is in totaal met 75 vrijwilligers de blokhut gebouwd en op 30 september 2006 is het Natuurhûs officieel geopend. Het Natuurhûs is een echte blokhut van gestapelde ronde boomstammen met een grote veranda.

Natuurhus

Natuurhus Koeweide

Geschiedenis

Voorafgaand aan de Wereld Jamboree in 1995 is een groep Finse scouts in het kader van ‘home hospitality’ enkele dagen op bezoek geweest bij de Needse scouts. Na de Wereld Jamboree heeft dit contact geleid tot een bezoek van de Needse scouts aan hun Finse vrienden in Finland. Daar maakten de Needse scouts kennis met de Finse blokhutbouw van gestapelde massieve boomstammen.Toen besloten werd dat er een nieuwe blokhut moest komen viel de keuze snel op de bouw van een ECHTE blokhut uit Finland. Zo’n blokhut geeft ook de goede uitstraling voor het te ontwikkelen Natuurhûs als multifunctioneel buitencentrum.Het voordeel is ook dat de scouts en anderen zelf mee kunnen helpen met het stapelen van de boomstammen. Zo bouwen zij met elkaar hun eigen blokhut.Op zaterdagen vanaf 7 januari 2006 is in totaal met 75 vrijwilligers de blokhut gebouwd.Op 30 september 2006 is het Natuurhûs officieel geopend.

Scouts bouwen multifunctionele blokhut.

Scouting staat midden in de maatschappij en werkt graag samen met anderen.

De handen ineen geslagen.

Een goed voorbeeld van het gezamenlijk zoeken naar een multifunctionele voorziening op lokaal niveau is het Natuurhûs Koeweide in Neede.Het Natuurhûs biedt ruimte aan 13 jongeren-, welzijns- en natuurorganisaties. De ligging van het gebouw even buiten Neede in een bosrijke omgeving geeft de mogelijkheid om jongeren en ouderen een alternatief te bieden voor het traditionele aanbod. Voor de meeste organisaties zal het Natuurhûs een dependance zijn; Scouting Neede vindt er haar thuishonk.

Aanvulling op “zorgpakket”

“Wij willen de dagopvang van ouderen schoeien op een zo breed mogelijk aanbod. Deze accommodatie biedt ons de kans een nieuw product aan te bieden. Ik verwacht vooral veel van de natuur-, buitenleven en scoutingactiviteiten ‘door jongeren, voor ouderen’, aldus Frans Assink, zorgmanager Meijersveld in Neede.Ton Harmsen van de welzijnsorganisatie Animo ziet het Natuurhûs ook als een welkome aanvulling op zijn voorzieningenpakket. “Het peuterwerk, met 125 peuters en het kinderwerk kan er prima terecht met natuur- en creatieve activiteiten. Maar we kunnen er ook terecht met onze ‘open tafel’-activiteiten voor ouderen”. Harmsen ziet ook voordelen in de samenwerking met het centrum voor natuur- en milieueducatie. Vooral de mogelijkheidvoor ouderen om regelmatig lekker in het groen te zitten, spreekt hem aan. “Dat de accommodatie net even buiten de kom van Neede ligt is geen enkel bezwaar, zolang het terrein en het gebouw maar toegankelijk zijn. We hebben daar goede afspraken over gemaakt”, aldus Frans Assink. Het Natuurhûs is rolstoeltoegankelijk, inclusief keuken en douche. De basis voor een succesvol concept lijkt gelegd.

Zelfbouw

Het Natuurhûs is een echte blokhut van gestapelde ronde boomstammen met een grote veranda (5x9m). Het grootste deel is gebouwd door vrijwilligers op zaterdagen. Wie het bouwproces wil volgen kan kijken op www.scouting-neede.nl. Totaal is 5.386 uur gewerkt door vrijwilligers in de periode 1 oktober 2005 tot 31 december 2006.